De wijngaarden van Weingut Abraham bevinden zich in de omgeving van Eppan rond de 450m boven de zeespiegel en zijn gezegend met een indrukwekkend terroir. De steeds aanwezige Zuid-Tiroolse zon gecombineerd met de avondwind vanuit het Mendelgebergte en de koele luchtstroom van het Montiggler woud, zorgen voor het ideale rijpingsproces en aromavorming van de druiven. In de westelijk gelegen wijngaarden vinden we dolomietgesteente, kalksteenmergel, rode klei en zand uit het Mendelgebergte. In het oosten overheersen morenegronden uit de laatste ijstijd, vermengd met vulkanisch gesteente gemaakt van kwartsporfier dat zeer rijk is aan mineralen.
De diepe kalkgronden van wijngaard Pagis geven de wijnen van verscheidene druivenrassen structuur, harmonie en karakter.
De diepgewortelde Pinot Blanc wijnstokken van de “In der Lamm” wijngaard, nemen verscheidene minerale smaakcomponenten op uit de Morainegronden van de laatste ijstijd, vermengd met vulkanisch gesteente van kwartsporfier.
De historische wijngaard Unterberg is één van de meest waardevolle uit Eppan. De zeer kalkrijke leemgronden zijn bijzonder geschikt voor de Bourgondische druivenrassen. Ze zorgen dan ook voor de complexiteit en finesse in de Pinot Noir en Chardonnay van Abraham.
Martin en Marlies Abraham verwerken alle druiven van hun landgoed zelf op ambachtelijke wijze, met als doel wijnen met een sterk en natuurlijk karakter te verkrijgen. Spontane fermentaties, soms lange maceratietijden, geen klaringsmiddelen en een rijpingstijd tussen de 12 en de 20 maanden op eikenhouten vaten. Het resultaat van deze bewuste traagheid zijn elegante, puristische en lang houdbare wijnen.
Arunda sektkellerei (Josef Reiter)
Het 1.200 meter boven de zeespiegel gelegen Mölten is ideaal voor de productie van mousserende wijnen . De natuurlijke temperatuurschommelingen op deze hoogte zorgen voor een langzame rijping van minimaal 24 maanden, terwijl de speciale cuvées tot 70 maanden flesgisting ondergaan. Dit geeft de wijnen van Arunda een bijzondere elegantie en complexiteit. Proef zelf deze pareltjes van het hoogst gelegen wijnhuis van Europa voor mousserende wijnen, allen gemaakt volgens de metodo classico.
Een van de eerste wijnen van Nössing was de Kerner en werd bekroond door de Italiaanse wijngids “Gambero Rosso”. Hij wordt daarom ook wel “Mr. Kerner” genoemd. De Hoandlhofwijnen die daarop volgden vielen eveneens erg in de smaak. Grüner Veltliner, Müller-Thurgau, Sylvaner en Riesling, wijnen van lokale druivenrassen met frisse zuren, een sterke mineraliteit en boordevol fruit.
Wijncoöperaties en grote wijnhuizen hebben een lange traditie in de Isarco-vallei. Maar Manni Nössing, wijnmaker met idealisme en eigenwijsheid, besloot in 1999 zijn eigen wijn te maken, waarbij hij van begin af aan vertrouwde op herkomst en karakter en een onafhankelijke stijl en individualiteit. Al snel werd hij bestempeld als een rebel.
Zijn eerste Kerner kwam in 2003 op de markt en het succes heeft zich sindsdien voortgezet. Tegenwoordig produceert hij op zes hectare Sylvaner, Riesling, Veltliner, Müller Thurgau en een uitstekende Kerner. In de proefruimte van Nössing op de Hoandlhof ontmoeten wijnboeren, wijnexperts en visionairs elkaar regelmatig om ideeën uit te wisselen. Men kan hem zo niet langer een rebel noemen, maar één van de drijvende krachten in de Isarco-vallei.
“Hoandlhof” is prachtig gelegen op een heuvel boven de stad Brixen. De wijngaarden in de Isarco-vallei zijn meestal steil en tussen de 500 en 900 meter boven zeeniveau. Over het algemeen warme dagen en koude nachten, zandige en minerale bodems, maar het microklimaat verandert van wijnmakerij tot wijnmakerij. Een goede basis voor het creëren van individuele, fijne, frisse wijnen.
“Manni’s wijnen moeten gedronken worden, zijn niet om naar te kijken.” Van lokale wijnstokken op een unieke locatie: witte wijnen met een onmiskenbaar karakter.
Sabine en Christof zijn de vijfde generatie eigenaren van het Tiefenbrunner Wine Estate en zijn erg trots op hun erfgoed. Het wijnhuis staat bekend om zijn toewijding aan duurzame wijnbouwpraktijken en het behoud van het milieu. Ze streven ernaar om de unieke terroir van hun wijngaarden te respecteren en te behouden, wat resulteert in wijnen met een uitgesproken karakter en een sterke verbondenheid met de regio. De wijnen van wijndomein Tiefenbrunner worden wereldwijd gewaardeerd en hebben talrijke onderscheidingen ontvangen van wijnexperts en op wijnconcours. Hun portfolio omvat een breed scala aan wijnen, van verfrissende en aromatische witte wijnen tot elegante rode wijnen.
Vigna Feldmarschall vom Fenner:
“single vineyard” en het hoogste Müller-Thurgau teeltgebied van Europa op een hoogte van 1.000 meter.
De wijngaard werd in 1972 door Herbert Tiefenbrunner aangelegd op de Fennberg die behoort tot de gemeente Margreid. De wijngaard, gelegen op een hoog plateau gericht naar het zuiden, wordt door de imposante rotsrug van de Rotwand goed beschermd tegen de noordenwind.
Margreid:
De meeste van de wijngaarden van Tiefenbrunner bevinden zich in de zone Kurtatsch – Margreid, die een indrukwekkend hoogtebereik beslaat van 210 meter tot 1.000 meter boven zeeniveau. Deze unieke combinatie van hoogte, diverse bodemprofielen en individueel microklimaat stelt hen in staat de ideale locatie voor elk van de 12 druivensoorten te bepalen.
De warme temperaturen overdag met intens zonlicht zijn eigen aan het mediterrane klimaat, terwijl de alpiene invloeden vooral ‘s nachts voelbaar zijn. De aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht staan garant voor een hoge zuurtegraad, bevorderen de ontwikkeling van aroma’s in de druiven en zorgen zo voor complexiteit, frisheid en mineraliteit.
De wind, bekend als ‘Ora’, speelt een belangrijke rol bij het ventileren van de wijngaarden terwijl ze ‘s avonds vanaf het Gardameer door de vallei waait. Bovendien zorgt ze tijdens de weinige regenachtige dagen van het jaar voor een snelle droging, waardoor de gezondheid van de druiven behouden blijft en wordt voorkomen dat ze worden aangetast door schimmels.
Völser Aicha:
De regio Völser Aicha in het natuurpark Schlern-Rosengarten is het meest noordelijke wijnbouwgebied van Tiefenbrunner. Het vormt een interessant contrast met de wijngaarden in het zuidelijke Zuid-Tiroolse laagland. Met zijn koelere temperaturen en unieke vulkanische grond is deze locatie bijzonder geschikt voor de teelt van Sauvignon Blanc en Pinot Nero druiven.
Ondanks de hoge ligging heeft Völser Aicha een gemiddelde dagtemperatuur van 17°C. De intensiteit van het zonlicht wordt zelfs versterkt door de hoogte. Dit creëert een sterk contrast met de koelere nachttemperaturen. Het dag/nacht temperatuurverschil levert intense aroma’s, een uitgesproken frisse zuurtegraad en complexiteit op. De koele, droge herfstwinden uit de noordelijke Eisack-vallei beluchten de wijngaarden en voorkomen schimmelziekten, waardoor de gezondheid van de druiven positief wordt beïnvloed.
Het wijndomein in Kurtasch is inmiddels al 3 generaties in handen van de familie Giovanett en is gelegen in het meest zuidelijke deel van Zuid-Tirol. Van de zonovergoten hellingen tot de koele valleien, het domein maakt gebruik van verschillende microklimaten en bodemsoorten om een breed scala aan druivenvariëteiten te telen. In de wijngaard streven ze ernaar om de biodiversiteit te behouden en het milieu te beschermen.
De wijnen zijn ingedeeld in 4 categorieën:
Mont Mès
Een aantrekkelijke frisheid en vitaliteit kenmerken de wijnen van de jonge Mont Mès-lijn. De balans tussen elegantie en lichtheid belooft ongecompliceerd drinkplezier.
Selection
Wijnen met persoonlijkheid, gekenmerkt door hun herkomst, vormen de selectielijn van Castelfeder. Het “single vineyard” project plaatst de wijngaardlocaties Buchholz, Glen en Mazon centraal. Ondanks de geografische nabijheid slaagt de familie Giovanett erin de verschillende nuances te benadrukken en drie wijnen met een sterk karakter te produceren.
Burgum Novum
Onderscheidende wijnen met kracht en expressie vertegenwoordigen de Burgum Novum-lijn. Na nauwkeurig en behoedzaam handwerk in de wijngaard en in de kelder krijgen de complexe premiumwijnen 3 jaar de tijd om in alle rust hun volledige potentieel te ontwikkelen.
Family reserve
De nieuwe topwijn van Castelfeder, een Chardonnay Riserva, ontleent zijn naam aan de Cru in het hart van het dorp Margreid, dat historisch gezien het beste teeltgebied voor deze variëteit in heel Zuid-Tirol is.
Het familielandgoed Brunnenhof ligt 400 tot 500 meter boven de oevers van de rivier de Etsch en is genesteld in de wijngaarden van Mazzon die de heuvels van de vallei bedekken. Daarachter is ze beschermd door natuurpark Trudener Horn met de bergketen ‘Königswiese’. Mazzon biedt de perfecte omstandigheden voor de Blauburgunder (Pinot Noir) en wordt voor deze druif beschouwd als Italiaans Grand Cru terroir. De gebieden die beschut zijn tegen de wind zijn perfect voor de Gewürtztraminer. In de hoger gelegen puinhellingen van de rivier de Trudener gedijen de Manzoni Bianco en de 100 jaar oude Lagrein wijnstokken. Om de vitaliteit en het onmiskenbare karakter van de wijngaarden te behouden, werken zij volgens ecologische normen en streven naar duurzaamheid op de lange termijn.
De bodem is een mengsel van zand en klei met een hoge kalkconcentratie. De ligging op het westen zorgt voor de middagzon, de frisse wind van het Gardameer en de koele nachten van de nabijgelegen bergen, maken het plaatje compleet en zorgen voor een lange rijpingstijd van de druiven.
De kelder is een plaats van rust, terughoudendheid en geduld. Door een vorm van ‘gecontroleerde inactiviteit’ brengen ze het karakter van de druiven naar boven en zorgen ze ervoor dat aan het einde van het wijnjaar elke fles de kenmerkende signatuur van Brunnenhof Mazzon draagt.
Door te werken met respect voor de natuur maken ze rode wijnen die hun eigen verhaal vertellen. Geen gebruik van eikenhouten vaten en in plaats van de smaak van de vanille en de tannine uit het hout, proeven hun wijnen naar hun eigen tannine en fruit.
Het volledige potentieel van de druiven van de100 jaar oude Lagrein wijnstokken ontvouwt zich bij het begeleiden van stevige vleesgerechten, worstspecialiteiten en gerijpte kazen.
Eva, vernoemd naar de dochter, is een veeleisende, elegante en toch delicate witte wijn van de Manzoni-Bianco-druiven, een kruising tussen Riesling en Weißburgunder (Pinot Blanc).