Oton is een man die zijn werk met hart en ziel doet. Geboren tussen de wijnvaten zag hij zijn vader van kindsbeen af aan het werk in de wijnkelder. De vader van Oton maakte drie verschillende wijnen, elk volgens een simpel maar doordacht concept. Voor de ochtend was er een lichte, geurige wijn die dorst moest lessen: Beli Pinot. Voor de lunch was er de Rebula, een wijn die energie en verfrissing gaf. En voor de avond, voor de momenten van rust, was er de Merlot. Uit deze eenvoudige filosofie groeide het familiewijnhuis van Oton.
In de wijngaard draait alles op het ritme van de natuur. Het ecosysteem is een perfect wiel, waar alles met elkaar verbonden is. Verwijder je één schakel, dan verstoort het de hele werking. Elk jaar vertelt de natuur haar verhaal, en de wijngaard vertelt het verhaal van het jaar dat voorbij is. Hij vraagt ons: “Wat willen we van wijnen?” Op de drie en een halve hectare wijngaard draait het wiel. De natuur doet haar werk, ondersteund door de warme handen van de mens. Gezonde druiven geven goede wijn. De beste Sloveense restaurants schenken hem vol trots.
Oton is een man die nooit naar de klok kijkt. Hij praat met passie over zijn kelder, over zijn liefde voor wat hij doet. Het gaat hem niet om forceren, maar om het begeleiden van wat de aarde en het terroir willen uitdrukken. Hij kiest voor kleine houten vaten en werkt met geduld, altijd wachtend op het juiste moment. Stalen tanks zijn niet aan hem besteed. Zijn maceraties duren zeven, acht, negen dagen—precies wat de druiven nodig hebben.
Chardonnay: Concentratie, romigheid en een mineraliteit die de slok schoon en fris houdt.
Ribolla: Diepe, gouden kleur. Warme intense aroma’s, die zich verder zetten in je mond.
Tokaj/Jakot: Dit is de zoon van het huis. De inheemse wijn bij uitstek. Honing en acaciabloemen. Hooi en citrusvruchten. Intens en geurig, genereus. Als hij jong is, geeft hij frisheid en levendigheid, als hij volwassen is, gaat hij over in een intense honing en die citroenachtige herinnering die je met wijd open armen tussen de wijngaarden laat rennen met een gevoel van vrijheid en lichtheid.
Merlot: De heilige graal van Oton is de Merlot, de oude wijngaard op de top van de heuvel die zijn vader hem heeft nagelaten. Deze kloon bestaat nergens anders. De oude wijngaard werd bestudeerd en zorgvuldig ontworteld na de oogst van 2018. Oton voerde samen met agronomen en met steun van de universiteit onderzoek uit naar de wijngaard van zijn vader. In 2019 werden de nieuwe Merlot-wijngaarden aangeplant, het resultaat van klonale selectie. De Merlot nieuwste oogst, heeft iets magisch. Je zou het parfum om je nek kunnen dragen. Het heeft een bedwelmende zoetheid, bloemen in bloei. Een mond om te kussen. Een geweldige wijn met een betoverende elegantie.
Orangoton: Cuvee van pinot grigio (bijna een rode), gouden ribolla en twee jaargangen chardonnay. Een bom. Het duurt minstens een paar jaar vooraleer de wijnen met elkaar versmelten. Het resultaat is een orangewine met body en karakter. Een bijna exotische wijn, een vleugje bittere sinaasappel versmolten met honing, voor een gezellig avondje zonder al te veel patronen.
De boerderij van de familie Prinčič in Kozana in het Goriška Brda-gebergte heeft een lange traditie. De gegevens gaan terug tot 1848 en vermelden dat er toen al fruit en wijnstokken werden verbouwd op de boerderij. De huidige eigenaar, Tomaž Prinčič, is de vierde generatie wijnmakers op het landgoed. De Prinčičs hebben geen certificaten, maar proberen wel zo duurzaam mogelijk en preventief te werken. Ook worden variëteiten aangeplant die ziekte resistenter zijn. De wijnstokken groeien op karakteristieke Opoka-bodems die de wijn zijn unieke karakter geven. De filosofie van de wijnmakerij is om deze kenmerken te behouden door te proberen de geschenken van de natuur in onze glazen over te brengen.
Aurei Pinot. Amber-oranje kleurige wijn met 7 dagen schilwerking en 9 maanden rijping op 500l eikenhouten vaten. Een bijzonder complexe en delicate geur waarin tonen van gedroogd fruit en geroosterde noten naar voren komen. De wijn heeft een uitzonderlijke body, vettig, zacht met aangename tannines en mooie zuurbalans. Een heerlijk smakende Pinot Gris met veel karakter en persoonlijkheid.
Aanbevolen voor: stevige soepen, risotto’s met vlees, gebraad, gerechten op basis van zeevis en verse kazen. Serveertemperatuur: 14-15 °C
Jakot (Friulano): Presenteert zich in de neus met een florale triomf en in de mond met een mix van mango, pruim, cederhout en een vleugje dennenhout. Frisse, lichte wijn die verleidt en naar meer smaakt.